kişisel yayıncılık
Kişisel Yayıncılık ve Bağımsız Yazarların Amaçları
Kişisel yayıncılığın günümüzde sıklıkla tercih edilen bir yöntem olduğunu belirtmiştik. Artık piyasada çok sayıda kişisel yayınevi var ve içlerinden doğru olanı bulmak oldukça ciddi bir araştırma süreci gerektiriyor. Bunun için bağımsız yazarın neyi hedeflediği, ne yapmak istediği ve kendine nasıl bir yol çizdiği sorularını kendine sorması gerekir. Ancak doğru sorular ve yanıtlarıyla bir seçim yapmak ve yol almak söz konusu. Böyle olunca da konu, neden bağımsız yazar olmak istendiği sorusu da kendiliğinden geliyor.
Bağımsız yazar, belli başlı yayınevlerine gitmeden, kendi kitabını kendi bastıran yazar adaylarına verilen bir isim.
Yayınevlerinin bünyesinde, onların koşul ve prosedürlerine bağlı kalmadan kendi yöntemlerini kullanan kişi bağımsız yazar olarak adlandırılıyor. Bunun pek çok nedeni var elbette. Öncelikle, yayınevlerinin bazen bir seneye varan dosyaya yanıt verme ve onu işleme alma süreçlerini beklemek istememek geliyor. Ardından o yayınevlerinin çizgilerine ya da kendi belirledikleri basım formüllerine uymayan kitapları nitelikli bile olsa basmama durumu etkiliyor yazar adayını. Genellikle yayın evleri kişisel yayıncılığın aksine yazar adaylarını oldukça uzun bir eleme sürecinden geçiriyor. Bu nedenle bağımsız yazarlar bu anlamda kendi başlarının çaresine bakmaya yönelik bir araşıya yöneliyor. Bunun imdada yetişen kısmı ise kişisel yayınevleri. Ama başta belirttiğimiz gibi çok fazla bu türden yayınevi var ve yazarın neyi hedeflediği doğrultusunda bir yanıt mekanizması oluşturuyorlar. Yazar adayı salt basılı bir kitabım olsun, hatıra kalsın, eşe dosta dağıtırım diyorsa ayrı, hayır daha fazla kitleye hatta yabancı ülkelere ulaşmak istiyorum, kitabım amazonda da olsun diyorsa apayrı. Bu ikincisini sağlayan kişisel yayınevi, yazardandirekt.com ve amazondayayinla.com dışında neredeyse yok. O yüzden seçim yapılırken dikkatle incelenmeli, yazar adayı kendine doğru soruları sormalı. Aksi takdirde belirttiğimiz gibi sadece eşe dosta dağıtılacak kitap sahibi olmaktan öteye geçemez.
Diğer seçenekte ise, gerek dünya çapında bir hedef kitlesi oluşturmak, gerekse dağıtım süreçlerini doğru uygulayan ve yazara pek çok avantaj sunan bir kişisel yayınevi ile çalışmak mümkün oluyor.
Bunun da yazarın beklediğinden daha fazla imkan elde etmek gibi getirileri söz konusu.
Kişisel yayıncılık, sayısı arttıkça doğrusunu bulmakta zorlanılan bir alana dönüştü. Bu nedenle bu noktada iş tamamen yazara ve onun hedeflerini belirleme biçimine düşüyor. Asıl amacın ne olduğu ve yazarın kendini nerede görmek istediği ise bu anlamda belirleyici. Daha fazla kitleye ulaşmak, doğru reklam ve tanıtım gibi imkanlardan yararlanmak hatta en önemlisi, doğru bir editoryal hizmekt alabilmek için yazar adayının seçtiği kişisel yayınevlerine sorması gereken pek çok soru var. Sonradan sürpriz olmaması ve hayal kırıklığı ile sonuçlanmaması için yazar adayının dikkatli olması şart. İçlerinde sadece ticari bir bakış açısıyla, matbaa hizmetinden fazlasını sunmayanı olduğu gibi yazardandirekt.com ve amazondayayinla.com gibi, yazarı tamamen ileriye götürmeye yönelik hedefler belirleyip bu alanda hizmet verenleri de var. Bu da doğru yerde, doğru adımları atmayı gerektiriyor.
Yazar Hakkında
Blog Yoruma Kapalı